Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1921 στη Λεμεσό και έκανε σπουδές νομικής, δραματικών τεχνών και σκηνοθεσίας στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στην Αγγλία, όμως γρήγορα τον κέρδισε η σκηνοθεσία και η συγγραφή.
Είναι ο πατέρας του διασημότερου Έλληνα, του Ζορμπά, και της διασημότερης Ελληνίδας, της Στέλλας, μα περισσότερο, ο σκηνοθέτης που «έβαλε» τον Ευριπίδη στην οθόνη και ταυτόχρονα την Ελλάδα στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου.
Ηθοποιός
Το 1947 άρχισε την καριέρα του ως ηθοποιός στην Αγγλία. Ενδεικτικά κάποιοι από τους ρόλους που υποδύθηκε είναι: ο Καλιγούλας στον “Καλιγούλα” του Καμύ, ο Ηρώδης στην «Σαλώμη» του Όσκαρ Ουάιλντ, ο Διερμηνέας στην παράσταση «Μάγια» του Σάιμον Γκαντιλονκ.ά.
Σκηνοθέτης Κινηματογράφου
Όμως γρήγορα αποφάσισε ότι η σκηνοθεσία του ταίριαζε περισσότερο. Το 1953 έρχεται στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά σκηνοθετεί το «Κυριακάτικο ξύπνημα». Ακολουθεί η «Στέλλα», ταινία που άλλαξε πολλά στον ελληνικό κινηματογράφο και καθιέρωσε τη Μελίνα Μερκούρη. Η «Στέλλα», «Το Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.
Σκηνοθέτης Θεάτρου και Όπερας
Πλούσιο σκηνοθετικό έργο είχε και στο θέατρο και την όπερα στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η τελευταία παράσταση που σκηνοθέτησε ήταν ο «Κοριολανός» το 2005, με πολλές άλλες παραστάσεις να προηγούνται, όπως «Η Κυρία με τις Καμέλιες», «Τρωάδες», «Οιδίπους Τύραννος», «Τραβιάτα» και πολλές άλλες.
Συγγραφέας
Έχει, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων. Στις ταινίες που σκηνοθέτησε έχει γράψει ο ίδιος και το σενάριο, εκτός από το σενάριο της «Ερόικα», στη συγγραφή του οποίου συμμετείχε η Τζέιν Κόμπ, και το σενάριο για το «Χαμένο Κορμί» που το έγραψε μαζί με τον Φρέντερικ Ουέικμαν.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τους στίχους δύο πολύ γνωστών ελληνικών τραγουδιών: το «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι» (συνθέτης: Μάνος Χατζιδάκις, τραγούδι: Μελίνα Μερκούρη) και το «Εφτά τραγούδια θα σου πω» (συνθέτης: Μάνος Χατζιδάκις, τραγούδι: Μελίνα Μερκούρη) που ακούστηκαν για πρώτη φορά το 1955 στην ταινία του «Στέλλα».